În fiecare an, computerele se apropie de a „gândi” asemenea oamenilor. Acum, roboţii pot învăţa. În loc să proceseze câte o sarcină pe rând, reţelele neurale utilizează neuroni sintetici pentru a realiza mai multe lucruri în acelaşi timp. Mai nou, aceştia vor putea elimina gradual informaţiile de care nu mai au nevoie, asemenea memoriei umane.
Deşi pare că uitarea de informaţii este un defect, de fapt aceasta este o trăsătură esenţială supravieţuirii, întrucât este asociată în mod direct cu învăţatul, scrie Curiosity.
Altfel spus, este important să uiţi unele lucruri pentru a face loc altora care sunt de actualitate. Inteligenţa artificială nu funcţionează aşa. Acum, este foarte simplu să antrenezi un robot pentru a efectua o sarcină, dar este dificil să-l reantrenezi pentru a face altceva. Astfel, sistemul are tendinţa de a reţine tot ce a fost învăţat, astfel, gândirea lui este extrem de rigidă şi nu se poate adapta mediului înconjurător.
Aşadar, cercetătorii de la Universitatea Purdue au publicat un articol în august 2017 în revista Nature Communications unde precizau modul în care au creat un fel de organisme dintr-un „material cuantic” de ceramică. Atunci când acesta a fost expus la hidrogen gazos, sau conform co-autorului Shriram Ramanathan, când „inspira hidrogen”, electronul fiecărui atom se desprinde şi se ataşează de nichelul din material. Acesta lucru anulează capacitatea materialului de a conduce electricitate, dar doar temporar. Odată hidrogenul înlăturat, materialul poate conduce din nou energie electrică. Prin calibrarea modului în care materialul „respiră” hidrogenul, savanţii pot schimba modul în care acesta accesează data.
Pe baza acestui studiu, cercetătorii pot bloca anumite circuite sau date care nu au mai fost accesate de ceva timp. Totuşi, rămâne o chestiune de nuanţă, dar esenţială. Şi informaţiile vechi, accesate rar, pot fi foarte importante, sau, cum se întâmplă de multe ori, informaţia poate fi complexă: o anumită întâmplare poate conţine mai multe aspecte care înseamnă mai multe seturi de informaţii care sunt strâns le gate între ele.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cinci tehnologii futuriste care sunt mai aproape decât credem şi care ne vor schimba vieţile radical
Facebook anunţă o nouă schimbare, graţie tehnologiilor de inteligenţă artificială